Witajcie
Zamiłowanie do potraw ostrych i
pikantnych czyli po prostu z charakterem to u mnie cecha rodzinna, o czym wspominałam już kiedyś zapraszając
Was na obiadek. Dzisiaj jednakże kolejna odsłona naszych gustów kulinarnych, a
jednocześnie wycinek możliwości zastosowania mniej typowych sosów TABASCO, a mianowicie w wersji czosnkowej (GARLIC
TABASCO) i łagodnej zielonej (MILD TABASCO).
Jak jednak wiecie (jeśli czasem czytacie)
kucharka ze mnie jest marna, co chyba już zmienić się nie może. Nie za bardzo
lubię gotować, co zupełnie nie idzie w parze z faktem, że jeść uwielbiam. Moja kuchnia
jest raczej prosta i pospolita, chociaż rodzina nieustannie twierdzi, że uprawiam
sztukę w laboratorium alchemicznym, a nie w zwykłej jadłodajni. Alchemia jednakże,
to nie wyraz czarodziejskich zdolności, a jedynie wyraz mojego ciągłego i
nieustannego eksperymentowania, ze skutkami poniekąd różnorodnymi, nie
wykluczając totalnych porażek.
Prawda jest taka, że mnie zwykłe
gotowanie nudzi, a trzymanie się przepisów zupełnie nie leży w mojej naturze. Stąd
na przykład w życiu nie upiekłam ciasta, bo tutaj trzeba być dokładnym i
skrupulatnym, czego ja opanować nie zdołam już nigdy. Za to potrawy poniekąd
banalne, polane sosem, duszone czy opiekane to już raj doświadczeń i cała gama
wszelakich możliwości. Oczywiście biorąc to wszystko pod uwagę, oczywistym
pozostaje fakt, że dwa razy tego samego ugotować nie potrafię, więc każdy dzień
i każda potrawa to dzieło nowe i osobliwe, często nawet jadalne.
TABASCO to jedna z moich
ulubionych przypraw, która pozwala mi tworzyć dania wyraziste, a czasami
pięknie ukrywa jakąś pomyłkę, która przecież zdarzyć się może. Smak tej przyprawy
jest charakterystyczny i na pewno mocno rozpoznawalny, co moja rodzina
uwielbia, a mnie pozwala pozbyć się nudy smaków nijakich. Jednakże TABASCO to
nie tylko wersja ORGINAL czy HOT, ale też wersja smakowa (GARLIC) i wersja
łagodna (MILD), które potrafią zrewolucjonizować kuchnię i jednocześnie
umożliwiają prawdziwie ciekawe eksperymenty smakowe.
Wersja GARLIC TABASCO to sos
paprykowo-czosnkowy, czyli połączenie smaku ostrego z wyrazistą i wyczuwalną
nutą czosnku. Mix doskonały do wszelkich potraw jesiennych, które u mnie
oznaczają łączenie papryki, cukinii, kabaczków i pomidorów w zestawieniach
wszelakich i wcale nie nudnych. Jeśli ktoś tych warzyw nie lubi w okresie
jesieni u mnie chodziłby głodny, bo trendów sezonowych trzymać się lubię, a wymienionych
składników w moim jadłospisie nigdy zabraknąć nie może.
I tak powstały przedstawione na
zdjęciach dania, proste i łatwe, tradycyjne i szybkie (co też cenię i
preferuję) oraz sycące, tego bowiem wymagają żołądki moich wiecznych
głodomorów. Z sosem GARLIC TABASCO według mojego gustu idealnie komponuje się
leczo w każdej wersji oraz wszelkie sosy na bazie pomidorów połączone najlepiej
z makaronem, gdyż tak moja rodzina najbardziej lubi. Moich chłopców do jedzenia
ryżu nie umiem namówić, a próbowałam na wszelkie sposoby i z różnymi gatunkami
(chyba czarny ich najbardziej przeraził).
To oczywiście tylko marny wycinek
możliwości zastosowania sosu GARLIC TABASCO, który nadaje się też bowiem do
wszelkich dań zapiekanych (pizza, zapiekanki, pieczone ziemniaczki itp.) oraz
sosów i zup, a także wszelkich dań mięsnych, a nawet pomidorowych napojów.
Smak zachwyca idealnie dobraną
kompozycją i zapachem, nadaje potrawom zarówno charakterystycznej pikantności,
jak i subtelnej i pożądanej głębi wyrazistości. Jest fantastycznym
dopełnieniem, a zarazem czarującym akcentem wyczuwalnym w każdym kęsie, jeśli
już mamy się należycie delektować. Moja kuchnia przyjęła go z prawdziwym
uznaniem i satysfakcją nabywania nowych doświadczeń oraz wydobywania z potraw
nowych, fascynujących smaków.
Wersja MILD TABASCO, czyli w
uproszczeniu TABASCO łagodne z zielonych papryczek jalapeno to natomiast
kwintesencja jakości w odcieniu zieleni. Smak jak przystało na sos TABASCO jest
ostry, ale zachowuje ową charakterystyczną równowagę, która pozwala wydobyć
iskrę, ale nie wywołać pożaru. Jednym słowem wersja dla tych, którzy mają
ochotę na danie dobrze doprawione, ale z wysublimowaną elegancją.
Dodatkowo sos MILD TABASCO ma
kolor idealnie zielony, co umożliwia jego stosowanie do potraw właśnie w tym
kolorze, a dla mnie to prawdziwy rarytas. Zielone może zostać zielone, a
dodatkowo staje się ostrzejsze i wyraźniejsze, co przełamuje nudę mdłości czy
słodkości niektórych zielonych warzyw. Oryginalność smaku i koloru to 'oczko w głowie' każdej gospodyni domowej, chociaż mnie można prędzej nazwać starą wariatką, niż gospodynią, ale chodzi o zasadę kulturalnego opisu, o który się staram.
Tym sposobem można wyczarować oryginalny
sos szpinakowy, pietruszkowy, selerowy, koperkowy czy brokułowy, podobnie zupy
i chłodniki, w których nie ma ani odrobiny czerwieni papryki, a smak temu
zaprzeczy. Możemy doprawić sałatki, wszelkie podawane warzywa zaskakując zupełnie
nowym smakiem, a także podkreślając wyrazistość kompozycji. Nie trzeba mieć
bujnej wyobraźni, żeby zobaczyć zapiekankę nie z czerwonym a zielonym sosem,
zielone pomidory pod zieloną pierzynką czy nakrapianą zielono sałatę. A jak
smakują pierogi ze szpinakiem i kropelką tego rarytasu!
Tak zielony sos TABASCO to
niewątpliwie jedno z moich najciekawszych odkryć kulinarnych i po prostu
uwielbiam się nim bawić, eksperymentować i doprawiać. Widzicie zaledwie
namiastkę możliwości jego zastosowań, ale cóż niebo się zbuntowało, słońce na
bezrobociu i zdjęcia nie wychodzą. I mimo moich starań, mogę Wam pokazać tylko
początki mojej kulinarnych doświadczeń z tym fenomenalnym sosem.
Moje kulinarne figle:
Makaron po gospodarsku
Składniki: makaron gruba rurka
dostojnie zwany CANNELLONI, cebula, kabaczek, pomidory, kiełbasa,
mieszanka konserwowa: fasola i kukurydza, sól, koperek, żółty ser, olej dyniowy
(lub inny), Tabasco Garlic.
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wyłożyć na
ciepłe talerze. W trakcie gotowania makaronu przygotować sos. Pokroić kiełbasę
w kostkę, podobnie cebulę, kabaczek i pomidory obrane ze skórki. Cebulkę
wrzucić na patelnię i podsmażyć na małej ilości oleju dyniowego z dodatkiem
odrobinki soli. Dodać kiełbasę i kabaczek, lekko podsmażyć, dodać pomidory i
odrobinkę wody, tak aby dostać gęsty sos. Dusić około 10 minut, na małym ogniu.
Doprawić solą i sosem Tabasco Garlic według własnego uznania. Wyłączyć, dodać
kukurydzę i fasolkę, lekko wymieszać. Polać makaron, posypać koperkiem i żółtym
serem.
Kociołek po
węgiersku
Składniki:
kolorowa papryka, cukinia, dynia, pomidory w puszce bez skórki, cebula,
kiełbasa, boczek, sól, bazylia, oregano, tymianek, pieprz, olej dyniowy (lub
inny), Tabasco Garlic.
Przygotowanie:
Paprykę przekroić, wyjąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić
do garnka, zalać odrobinką wody i dusić na małym ogniu. Cukinię i dynię
(kawałek) umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne (najłatwiej łyżką) i pokroić w
grubą kostkę. Wrzucić do papryki. Kiełbasę i boczek pokroić, delikatnie
podsmażyć na oleju dyniowym. Wybrać z patelni łyżką cedzakową i wrzucić do podgotowanych
warzyw. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na tym samym oleju z odrobinką soli.
Dodać odcedzone pomidory z puszki i zasmażać do uzyskania jednolitej
konsystencji. Dodać Tabasco Garlic, wymieszać i dodać do ugotowanych warzyw.
Doprawić ziołami (najlepiej świeżymi), solą i jeśli potrzeba pieprzem i
Tabasco. Gotować jeszcze chwilkę do połączenia smaków (około 2-3 minut).
Makaron po
hawajsku
Składniki: makaron
ślimaczki profesjonalnie zwany LUMACONI, mięso mielone (łopatka lub szynka), ananas,
cukinia, cebula, pomidory, sól, olej sezamowy (lub inny), bazylia, gałka muszkatołowa,
sos Tabasco Garlic.
Przygotowanie: Pomidory
obrać ze skórki, ananasa i cukinię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka,
zalać odrobinką wody i dusić przez 10-15 minut. Warzywa wrzucić do blendera i
zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wlać ponownie do garnka i podgrzewać na
malutkim ogniu. Cebulkę obrać i pokroić, zrumienić na oleju sezamowym
(charakterystyczny zapach i smak), dodać mięso i razem podsmażyć dodając sól i
gałkę muszkatołową. Dodać do ciepłego sosu, doprawić do smaku solą i sosem Tabsco
Garlic. Wymieszać i dodać bazylię. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na
opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć na ciepłe talerze. Polać przygotowanym sosem,
posypać grubo posiekanymi listkami bazylii.
Fasolka leśniczego
Składniki: zielona
fasolka szparagowa, świeże leśne grzyby (borowiki lub podgrzybki), cebula,
masło naturalne, ziarna słonecznika, sól, cukier, ocet jabłkowy, sos Tabasco
Mild.
Przygotowanie:
Fasolkę umyć i obciąć końcówki z obu stron, można pokroić. Ugotować na
półtwardo w lekko osolonej wodzie. Grzyby dokładnie przebrać, oczyścić,
kapelusze pokroić i podsmażyć na maśle razem z obraną i pokrojoną cebulą. Fasolkę
odcedzić, wrzucić do garnka i lekko pokropić octem. Dodać do grzybów i dusić
razem do miękkości. Doprawić solą i cukrem (do smaku) oraz sosem Tabasco Mild. Podawać
na ciepło posypując ziarnami słonecznika.
Schab pod zieloną
pierzynką
Składniki: schab
bez kości, brokuły, śmietana, marynata Teriyaki, mleko, sól,
zielony pieprz, oliwa, sos Tabasco Mild.
Przygotowanie:
Schab oczyścić, ponacinać, lekko posolić, zalać marynatą i wrzucić do woreczka.
Zostawić na 2-3 godziny. Wyjąć mięso, obsmażyć lekko z obu stron na oliwie. Przełożyć
do brytfanki (garnka), zalać wodą i dusić do miękkości. Brokuły podzielić na
różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Wyjąć kilka
różyczek, wrzucić do blendera i zmiksować. Przelać do małego garnka, dodać
odrobinkę śmietany i podgrzewać na malutkim ogniu. Sos doprawić solą i sosem
Tabasco Mild, do uzyskania ulubionego smaku. Mięso wyjąć na talerz, obłożyć
różyczkami brokułów, polać przygotowanym gorącym sosem i posypać zielonym
pieprzem.
Zupa z cukinii
Składniki: 2-3 zielone
młode cukinie, 2 ziemniaki, kawałek pietruszki i selera, kilka listków bazylii
i zielonej pietruszki, sól, śmietana, sos Tabasco Mild.
Przygotowanie: Cukinie
umyć i obrać, ale zostawić kawałek skórki do ozdoby. Ziemniaki, pietruszkę i
seler obrać i umyć. Wszystkie warzywa z dodatkiem listków bazylii i zielonej pietruszki
zetrzeć na tarce lub wrzucić do blendera i leciutko tylko zmiksować. Przelać do
garnka i gotować na malutkim ogniu około 10-15 minut. Doprawić śmietaną, solą i
sosem Tabasco Mild, według własnego uznania. Podawać na ciepło lub zimno. Ozdobić
bazylią i sparzonymi kawałkami skórki cukinii.
Od producenta:
TABASCO Garlic Pepper Sauce
Sos z czerwonej papryki z
dodatkiem czosnku
Sos z trzech rodzajów papryki
(cayenne, jalapeno i tabasco), łagodniejszy od klasycznego Tabasco. Doskonały
dodatek do pizzy, sałatek, owoców morza i pieczonych ziemniaków. Wzbogaca smak
innych sosów, dressingów i wszelkich zup.
TABASCO Jalapeno Green
Green Pepper Mild
Sos z zielonych papryczek
jalapeno. Bardziej łagodny od klasycznego czerwonego sosu TABASCO. Dedykowany
osobom ceniącym ostry smak, ale w złagodzonej wersji. Idealny do makaronów
ryżu, drobiu i zup.
Polskim i
wyłącznym dystrybutorem sosów TABASCO jest firma Develey.
I co, macie ochotę
na obiadek u Marty?
A może wiecie KTO ukradł słońce?
Zapraszam do rozmowy...
ale dziś u Ciebie smakowicie, wpraszam się na obiadek:)))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, zapraszam serdecznie :)
UsuńCzerwone tabasco zawsze mam w kuchni ;p muszę wypróbować to zielone ;)
OdpowiedzUsuńZielone i mnie ogromnie kusiło, teraz już zostanie na stałe :)
UsuńPyszności nam dzisiaj serwujesz;) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńStarałam się, aby było pysznie :) Cieszę się, że się udało...
Usuńojej chętnie wpadłabym do Ciebie na obiad, pyszne i pięknie podane jedzonko
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :)
Usuńlubię pikantne potrawy :)
OdpowiedzUsuń:):)
UsuńPiękne potrawy i na pewno smaczne, ja niestety mam dwie lewe ręce w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńJa też mam dwie lewe rączki, ale się staram nakarmić rodzinkę :)
UsuńAle bym zjadła! Zrobiłam się strasznie głodna :(
OdpowiedzUsuńCieszę się, że potrafiłam uchwycić smakowitość :)
Usuńale pyszności :D przydałyby mi się takie sosy :)
OdpowiedzUsuńMarta! Nagana! Przez Ciebie zgłodniałam :))) hihi
OdpowiedzUsuńSmaczna nagana :) to niezwykle odkrywcze (hi hi hi)
UsuńWszystko wygląda przepysznie;d Zgapię sobie od Ciebie jakiś przepis ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i życzę smacznego :)
Usuńja również jestem miłośniczką ostrych potrwa, ale u mnie to akurat nie jest rodzinne:P Twoje potrawy wyglądają przepysznie!;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję :) U mnie cała rodzina lubi pikantnie i z charakterem - dlatego mi łatwo dopasować się do ich gustów :)
UsuńWspaniałe dania :) Tabasko używam w minimalnych ilościach ;)
OdpowiedzUsuńJa mam ochotę na obiadek u Marty :) Proszę zatem o adres ;)
OdpowiedzUsuńObecnie miejsce gdzie pękło niebo i woda leje się strumieniami...
UsuńPodkarpacie :)
Ja niestety muszę przyznać, że nie cierpię tabasco :(
OdpowiedzUsuńNie rozumiem, ale szanuję gusty innych :)
UsuńPrzepraszam, że u mnie byłabyś głodna...
Jakie piękne nazwy wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńSchabu chętnie bym skosztowała!
Tak jak moi chłopcy, też najbardziej lubią mięsko :)
UsuńDoskonale powiedziane - mnie też zwykłe gotowanie nudzi, również lubię eksperymentować z przyprawami najczęsciej i ziołami:)
OdpowiedzUsuńI też lubię z charrrrakterem;)
Ciekawa propozycja tej fasolki - mniami:O)
Jest mniami, bardzo lubię w takim zestawieniu :)
UsuńI ogromnie się cieszę, że nie tylko ja na tym świecie nudzę się gotując 'normalnie' :)
Zrobiłam fasolkę - była pychota:)
Usuńnoramalnie jest nudno :)
Na ostro tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńWiesz kochana, jakbym o sobie czytała :) piekne propozycje, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak miło, że nie jestem samotna w tych moich figlach i eksperymentach :)
Lubię takie "charakterne" dania ;)
OdpowiedzUsuń:O Takie smakołyki, a ja jestem na diecie :( ...
OdpowiedzUsuńLubię tabasco :) Odrobina pikanterii w życiu nie zaszkodzi ;))
OdpowiedzUsuńJa nie toleruję papryki w innej postaci niż na surowo czyli część dań nie dla mnie... A i gardło mam "nieprzeżarte" więc z ostrymi też kiepsko:) Chociaż cayenne lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła wszystkiego po troszeczkę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy Tabasco ;)
Czerwone znam doskonale, mój stały bywalec w kuchennych pieleszach, ale zielonego jeszcze nie miałam :) Chyba czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńNo to ciekawie jest w twojej kuchni mimo nie chęci do gotowania :)
OdpowiedzUsuńhogan outlet online
OdpowiedzUsuńadidas nmd r1
nike air max
yeezys
yeezy boost 350 v2
nike air vapormax
vans outlet
nike cortez women
timberland outlet
xiaofang20191219