Dzięki uprzejmości portalu Uroda
i Zdrowie miałam możliwość testowania naczynia żaroodpornego TERMISIL z
systemem Grill&Drop. Do testów otrzymałam naczynie o pojemności 2,4 l,
które w zupełności wystarcza do przygotowania obiadu dla mojej rodzinki, a
dodam, że mam w domu okropnie i zawsze głodnych panów, którzy lubią zjeść
dobrze i solidnie.
Dlatego byłam ogromnie zadowolona
z możliwości poznania naczyń TERMISIL, dzięki którym pieczenie stało się
przyjemnością, a obiady są zawsze smaczne i soczyste. Brakowało mi takiego
naczynia, a teraz nie umiem się bez niego obejść. I chociaż moja recenzja
pojawia się bardzo późno, naprawdę nie próżnowałam, a gotowałam, a raczej piekłam i testowałam…
Na stronie producenta możemy przeczytać, że sekret tego naczynia
żaroodpornego tkwi w jego właściwościach:
“Zastosowany w produkcie system Grill&Drop wymusza obieg pary wodnej
i aromatu, co sprawia że potrawy są soczyste, aromatyczne i smaczne.
Szklane ryfle na dnie pojemnika, zapobiegają przywieraniu potraw, a
szklane krople w pokrywie naczynia zapewniają równomierne nawilżenie potrawy.
Szkło borokrzemowe Termisil, z
jakiego zostało wykonane, jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od
-50°C do +500°C). Nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów.”
Naczynie jest uniwersalne: można w nim łatwo przyrządzić potrawę w
piekarniku, jak również podać ją na stół, przechować w lodówce, czy odgrzać w
mikrofalówce. Dzięki przezroczystym ściankom możemy obserwować cały proces
pieczenia. Nie matowieje.
Naczynie jest idealne zarówno do przygotowywania potraw dla dwojga, jak
i do większych porcji zapiekanek czy mięs.
Naczynie
żaroodporne TERMISIL nie tylko ma same zalety techniczne, ale również bardzo
ładnie wygląda, zapobiega przywieraniu potraw, sprawia, że pieczenie jest
łatwe, a zmywanie szybkie. I to nie tylko w zmywarce. A kto tego nie kocha, jeśli możemy zauważyć same
pozytywne cechy takich naczyń.
Na pochwałę zasługuje też uniwersalność - po upieczeniu możemy naczynie Termisil postawić na stole lub pozostałą część potrawy przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Mięso pieczone w naczyniu Termisil jest niezwykle smaczne, aromatyczne i soczyste. Wszystko ładnie się dopieka, a naczynie nie traci swojego estetycznego wyglądu. Efektowne i bardzo praktyczne w kuchni, co doceni każda gospodyni, nawet taka, która nie za bardzo potrafi gotować (jak ja, z moimi dwoma lewymi rączkami).
Jestem ogromnie zadowolona i z przyjemnością chwalę i na łamach bloga, jak i prywatnie.
Na pochwałę zasługuje też uniwersalność - po upieczeniu możemy naczynie Termisil postawić na stole lub pozostałą część potrawy przechowywać pod przykryciem w lodówce.
Mięso pieczone w naczyniu Termisil jest niezwykle smaczne, aromatyczne i soczyste. Wszystko ładnie się dopieka, a naczynie nie traci swojego estetycznego wyglądu. Efektowne i bardzo praktyczne w kuchni, co doceni każda gospodyni, nawet taka, która nie za bardzo potrafi gotować (jak ja, z moimi dwoma lewymi rączkami).
Jestem ogromnie zadowolona i z przyjemnością chwalę i na łamach bloga, jak i prywatnie.
A co udało mi się upiec:
Schab z jabłkami i pigwą
Składniki:
- 1 kg schabu
- 5 słodkich jabłek
- 4 owoce pigwy
- 1 mały por
- szczypiorek
- do marynaty: papryka ostra, sól, kilka łyżek oliwy, sok z limonki, kilka łyżek białego wina, zioła, gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, ponacinać. Przygotować marynatę, natrzeć mięso i zostawić na kilka godzin. Pokroić jabłka i pigwę oraz pora. Wszystko włożyć do naczynia Termisil, piec godzinę w piekarniku. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze około 15 minut.
Karkówka w pieczarkach i porach
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- 2 duże pory
- 1/2 kg pieczarek
- papryczka chili
- kolorowy pieprz
- oliwa
Do marynaty: sos sojowy jasny, papryka ostra mielona, lubczyk, sól, czosnek
Przygotowanie:
Mięso
oczyścić, lekko ponacinać. Przygotować marynatę, dokładnie natrzeć
mięso i pozostawić na kilka godzin. Warto mięso kilka razy obracać.
Pieczarki obrać i pokroić, dodać pokrojoną cebulę. Lekko zeszklić na
łyżce oliwy. Włożyć mięso i dodatki do naczynia Termisil, piec około
godziny (aż mięso będzie miękkie). Odkryć i lekko dopiec do ładnego
zarumienienia. Podawać z kolorowym pieprzem.
Udka w miodzie z gruszkami
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 dojrzałe, ale twarde gruszki
- orzechy włoskie
- olej z orzechów
Marynata: cynamon, miód mniszkowy, papryka czerwona, kilka łyżek jasnego piwa, sól
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć dokładnie mięso i zostawić na kilka godzin. Gruszki pociąć na ćwiartki i wrzucić na kilka minut do wody z miodem i cynamonem. Podsmażyć udka na oleju orzechowym i przełożyć do naczynia Termisil. Piec około 40 min. Wyjąć mięso, zdjąć pokrywkę, dodać gruszki i piec jeszcze około 20 minut.
Zapiekanka ziemniaczana z rydzami
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 20 kapeluszy rydzów
- tymianek
- gałka muszkatałowa
- czerwona cebula
- pierś z kurczaka
- 6 brukselek
- kolorowy pieprz
- kilka łyżek oleju ryżowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do naczynia Termisil. Obsypać solą i tymiankiem oraz gałką muszkatałową. Rydze umyć, pokroić w plaski. Podsmażyć delikatnie (ok. 3 min.) na oleju ryżowym, dodając pokrojoną cebulę i sól. Brukselki wrzucić na gorącą wodę i gotować około 15 minut. Ładnie zdjąć listki. Na oleju pozostałym ze smażenia grzybów lekko zrumienić pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Wszystko dodać do ziemniaków, wymieszać. Piec w piekarniku około 30 minut, zdjąć pokrywkę i dopiekać przez 5-10 minut do zrumienienia. Podawać z kolorowym pieprzem.
Udka w sosie pomarańczowym ze słonecznikiem
Składniki:
- 3 udka
- 2 słodkie pomarańcze
- słonecznik łuskany
Na marynatę: szklanka soku pomarańczowego, sól, papryka chili w proszku, kurkuma, szczypiorek
Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, pozostawić na kilka godzin. Na oleju słonecznikowym delikatnie podrumienić udka. Przełożyć do naczynia Termisil, mocno skrapiając sokiem z pomarańczy. Piec około 30 minut, wyjąć z piekarnika, odkryć, ponownie skropić sokiem z pomarańczy (można włożyć cząstki do naczynia i posypać ziarnami słonecznika. Piec jeszcze 15 minut, do zrumienienia skórki.
Polecam naczynia TERMISIL - z nimi wszystko się Wam uda, a dania, no cóż, sami widzicie, proste a smakowite...
Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTrudno zrobić dobre zdjęcie jedzenia, ale kompozycja jest piękna. Samo naczynie warto mieć, by zrobić takie apetyczne mięsko.
OdpowiedzUsuńBardzo trudno, zwłaszcza jeśli nie ma się aparatu tylko jakiś 'pstrykacz' :(
UsuńNa pewno takie naczynie jest przydatne.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, już mam zaplanowany zakup większego :)
Usuńcieszę się, że wreszcie wróciłaś, wielokrotnie zaglądałam tu w oczekiwaniu na nowy post. Dania wyglądają pysznie dobra z Ciebie kucharka.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję. Już wracam do blogowania...
UsuńA kucharka jest ze mnie marna, dlatego ratuję się pomysłowością...
o mamusiu, jakie pyszności!!!!
OdpowiedzUsuńOj tak, wygląda smakowicie i zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się...
UsuńMarto co za odmiana ! Jakie apetyczny kurczaczek !
OdpowiedzUsuńTeraz jednak mam okres pod zdrowy jadłospis, wiec przepis pojdzie na odstawkę na dzień jockera gdy moge sobie pozwolić ;**
A tak właśnie, dogoniły mnie i obowiązki domowe :)
Usuńfaktycznie gotowalas ;D I to clakime wymyslne rzeczy :D Fajnie ! :D
OdpowiedzUsuńNiestety, z tego obowiązku się nie zwolniłam :) ale chyba zacznę leniuchować i w kuchni...
Usuńserio to tak piecze? WOW:)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite dania :)
OdpowiedzUsuńMmm aż się głodna zrobiłamD:
OdpowiedzUsuńMniam, co za pokusa - smakowite jedzonko :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie jak się patrzy na te wszystkie dania:-)
OdpowiedzUsuń