środa, 20 listopada 2013

Marta piecze z TERMISIL




Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie miałam możliwość testowania naczynia żaroodpornego TERMISIL z systemem Grill&Drop. Do testów otrzymałam naczynie o pojemności 2,4 l, które w zupełności wystarcza do przygotowania obiadu dla mojej rodzinki, a dodam, że mam w domu okropnie i zawsze głodnych panów, którzy lubią zjeść dobrze i solidnie.

Dlatego byłam ogromnie zadowolona z możliwości poznania naczyń TERMISIL, dzięki którym pieczenie stało się przyjemnością, a obiady są zawsze smaczne i soczyste. Brakowało mi takiego naczynia, a teraz nie umiem się bez niego obejść. I chociaż moja recenzja pojawia się bardzo późno, naprawdę nie próżnowałam, a gotowałam, a raczej piekłam i testowałam…

Na stronie producenta możemy przeczytać, że sekret tego naczynia żaroodpornego tkwi w jego właściwościach:
“Zastosowany w produkcie system Grill&Drop wymusza obieg pary wodnej i aromatu, co sprawia że potrawy są soczyste, aromatyczne i smaczne.
Szklane ryfle na dnie pojemnika, zapobiegają przywieraniu potraw, a szklane krople w pokrywie naczynia zapewniają równomierne nawilżenie potrawy. Szkło borokrzemowe Termisil, z jakiego zostało wykonane, jest odporne na zarysowania i skrajne temperatury (od -50°C do +500°C). Nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów.”

Naczynie jest uniwersalne: można w nim łatwo przyrządzić potrawę w piekarniku, jak również podać ją na stół, przechować w lodówce, czy odgrzać w mikrofalówce. Dzięki przezroczystym ściankom możemy obserwować cały proces pieczenia. Nie matowieje.
Naczynie jest idealne zarówno do przygotowywania potraw dla dwojga, jak i do większych porcji zapiekanek czy mięs.

Naczynie żaroodporne TERMISIL nie tylko ma same zalety techniczne, ale również bardzo ładnie wygląda, zapobiega przywieraniu potraw, sprawia, że pieczenie jest łatwe, a zmywanie szybkie. I to nie tylko w zmywarce. A kto tego nie kocha, jeśli możemy zauważyć same pozytywne cechy takich naczyń. 
Na pochwałę zasługuje też uniwersalność - po upieczeniu możemy naczynie Termisil postawić na stole lub pozostałą część potrawy przechowywać pod przykryciem w lodówce. 
Mięso pieczone w naczyniu Termisil jest niezwykle smaczne, aromatyczne i soczyste. Wszystko ładnie się dopieka, a naczynie nie traci swojego estetycznego wyglądu. Efektowne i bardzo praktyczne w kuchni, co doceni każda gospodyni, nawet taka, która nie za bardzo potrafi gotować (jak ja, z moimi dwoma lewymi rączkami).
Jestem ogromnie zadowolona i z przyjemnością chwalę i na łamach bloga, jak i prywatnie.

A co udało mi się upiec:




Schab z jabłkami i pigwą

Składniki:
- 1 kg schabu
- 5 słodkich jabłek
- 4 owoce pigwy
- 1 mały por
- szczypiorek
- do marynaty: papryka ostra, sól, kilka łyżek oliwy, sok z limonki, kilka łyżek białego wina, zioła, gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, ponacinać. Przygotować marynatę, natrzeć mięso i zostawić na kilka godzin. Pokroić jabłka i pigwę oraz pora. Wszystko włożyć do naczynia Termisil, piec godzinę w piekarniku. Zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze około 15 minut.

Karkówka w pieczarkach i porach


Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- 2 duże pory
- 1/2 kg pieczarek
- papryczka chili
- kolorowy pieprz
- oliwa
Do marynaty: sos sojowy jasny, papryka ostra mielona, lubczyk, sól, czosnek
Przygotowanie:
Mięso oczyścić, lekko ponacinać. Przygotować marynatę, dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na kilka godzin. Warto mięso kilka razy obracać. Pieczarki obrać i pokroić, dodać pokrojoną cebulę. Lekko zeszklić na łyżce oliwy. Włożyć mięso i dodatki do naczynia Termisil, piec około godziny (aż mięso będzie miękkie). Odkryć i lekko dopiec do ładnego zarumienienia. Podawać z kolorowym pieprzem.






Udka w miodzie z gruszkami


Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 dojrzałe, ale twarde gruszki
- orzechy włoskie
- olej z orzechów
Marynata: cynamon, miód mniszkowy, papryka czerwona, kilka łyżek jasnego piwa, sól

Przygotowanie:
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć dokładnie mięso i zostawić na kilka godzin. Gruszki pociąć na ćwiartki i wrzucić na kilka minut do wody z miodem i cynamonem. Podsmażyć udka na oleju orzechowym i przełożyć do naczynia Termisil. Piec około 40 min. Wyjąć mięso, zdjąć pokrywkę, dodać gruszki i piec jeszcze około 20 minut. 


Zapiekanka ziemniaczana z rydzami


Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 20 kapeluszy rydzów
- tymianek
- gałka muszkatałowa
- czerwona cebula
- pierś z kurczaka
- 6 brukselek
- kolorowy pieprz
- kilka łyżek oleju ryżowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do naczynia Termisil. Obsypać solą i tymiankiem oraz gałką muszkatałową. Rydze umyć, pokroić w plaski. Podsmażyć delikatnie (ok. 3 min.) na oleju ryżowym, dodając pokrojoną cebulę i sól. Brukselki wrzucić na gorącą wodę i gotować około 15 minut. Ładnie zdjąć listki. Na oleju pozostałym ze smażenia grzybów lekko zrumienić pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Wszystko dodać do ziemniaków, wymieszać. Piec w piekarniku około 30 minut, zdjąć pokrywkę i dopiekać przez 5-10 minut do zrumienienia. Podawać z kolorowym pieprzem. 

Udka w sosie pomarańczowym ze słonecznikiem


Składniki:
- 3 udka
- 2 słodkie pomarańcze
- słonecznik łuskany
Na marynatę: szklanka soku pomarańczowego, sól, papryka chili w proszku, kurkuma, szczypiorek
Przygotowanie: 
Wymieszać składniki marynaty, natrzeć mięso, pozostawić na kilka godzin. Na oleju słonecznikowym delikatnie podrumienić udka. Przełożyć do naczynia Termisil, mocno skrapiając sokiem z pomarańczy. Piec około 30 minut, wyjąć z piekarnika, odkryć, ponownie skropić sokiem z pomarańczy (można włożyć cząstki do naczynia i posypać ziarnami słonecznika. Piec jeszcze 15 minut, do zrumienienia skórki.

 Polecam naczynia TERMISIL - z nimi wszystko się Wam uda, a dania, no cóż, sami widzicie, proste a smakowite...


20 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno zrobić dobre zdjęcie jedzenia, ale kompozycja jest piękna. Samo naczynie warto mieć, by zrobić takie apetyczne mięsko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo trudno, zwłaszcza jeśli nie ma się aparatu tylko jakiś 'pstrykacz' :(

      Usuń
  3. Na pewno takie naczynie jest przydatne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, już mam zaplanowany zakup większego :)

      Usuń
  4. cieszę się, że wreszcie wróciłaś, wielokrotnie zaglądałam tu w oczekiwaniu na nowy post. Dania wyglądają pysznie dobra z Ciebie kucharka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuję. Już wracam do blogowania...
      A kucharka jest ze mnie marna, dlatego ratuję się pomysłowością...

      Usuń
  5. o mamusiu, jakie pyszności!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, wygląda smakowicie i zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marto co za odmiana ! Jakie apetyczny kurczaczek !
    Teraz jednak mam okres pod zdrowy jadłospis, wiec przepis pojdzie na odstawkę na dzień jockera gdy moge sobie pozwolić ;**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tak właśnie, dogoniły mnie i obowiązki domowe :)

      Usuń
  8. faktycznie gotowalas ;D I to clakime wymyslne rzeczy :D Fajnie ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, z tego obowiązku się nie zwolniłam :) ale chyba zacznę leniuchować i w kuchni...

      Usuń
  9. Mmm aż się głodna zrobiłamD:

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, co za pokusa - smakowite jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie jak się patrzy na te wszystkie dania:-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję! Każda opinia jest dla mnie cenna.
Staram się odpowiadać na każdy komentarz i jednocześnie zaglądać do osób piszących.

Komentarze naruszające zasady dobrego wychowania, netykiety, przepisy prawa lub powszechnie uznane za obraźliwe będą usuwane.